Cisco/Meraki, nye Access Points og Persona!

Lad os starte bagfra i overskriften: Persona

Hvad er en Persona?

I følge Wikipedia kan Persona beskrives:

”A persona (plural personae or personas), depending on the context, is the public image of one’s personality, the social role that one adopts, or simply a fictional character.[1] The word derives from Latin, where it originally referred to a theatrical mask.[2] On the social web, users develop virtual personas as online identities.”

Det lyder ikke ret IT-agtigt, så hvorfor taler vi om nu om ”Persona”?

Jo, ser I, persona er det nye ord, vi kommer til at bruge om de nye WiFi6E Access Points fra Cisco, der er blevet præsenteret til Cisco Live US i denne uge.

Deres ”persona” kan ændres alt efter, om man har eller ønsker, en Cisco Classic løsning, en Cisco Meraki løsning, eller begge dele (hybrid).

Det vil sige, at man nu selv kan vælge, om ens AP skal virke imod Cisco WLC, kaldet DNA Persona, eller imod Merakis Dashboard, Meraki Persona.

Man kan skifte ”persona” (læs: egentlig software), på et AP så det passer til ens løsning. Perfekt.

Længe ventet

I den trådløse verden har vi gået og spekuleret på, hvornår det ville ske, altså, at man kunne tage sit Cisco eller Meraki AP og få dem til at virke på hinandens ”platform” så at sige.

Det startede alt sammen med x8xx serien, da det egentlig var her, vi lærte, at det OS (Click OS – COS), der er på x8xx serien, egentlig var en Meraki opfindelse (og her må man rette mig, hvis jeg tager fejl 😊). Og når det nu er samme OS, så måtte der jo ”ske noget” – og det gjorde der så på Cisco Live konferencen i juni.

Cloud

Hvad er de nye WiFi6E AP’s fra Cisco?

Cisco har præsenteret 3 nye WiFi6E AP’s; Catalyst Wireless 9162, 9164 og 9166.

AP

Det tekniske om de 3 AP’s:

3 AP’s til hver sin del af porteføljen. Alle med både 2,4,5 og 6Ghz radio indbygget (Det betyder WiFi6E til alle fra nu af 😊).

Alle kommer nu med mulighed for direkte DC strømforsyning (Som man ellers var gået væk fra på de små modeller), og alle benytter standard Cisco AP-beslaget (😊)

Alle har mGig 2,5 Gbit for de to ”små”, og 5Gbit til storebror.

Alle har en scanningsradio og CleanAIR Pro ASIC’en indbygget (Det bliver meget spændende at se, om vi nu får bedre ”opløsning” af Spectrum i Meraki Dashboardet.)

Og alle har indbygget IoT radio.

9162 er, som man kan se af figuren, 2×2 på alle 3 frekvensbånd – plain and simple.

9164 er 2×2 på 2,4 Ghz (hvilket nok er udmærket, da langt de fleste klienter her vil være, lad os sige:” legacy”) og 4×4 på 5 og 6Ghz.

9166 er 4×4 på alle 3 frekvensbånd. Men som man kan se af figuren, så står der XOR 5/6.

For første gang får vi nu en XOR radio i et ”Meraki” AP. Denne er dog XOR imellem 5 og 6 Ghz (i stedet for 2,4 og 5Ghz som tidligere).

På den måde kan man køre 2 x 5Ghz indtil ens klient-mix indeholder nok 6Ghz klienter, og så kan man slå 6 Ghz radioen til.

9166 indeholder også de samme sensorer som 9136 AP’et – (Total Volatile Organic Compounds [TVOC]), temperatur og luftfugtighed.

Så alt i alt er det faktisk en ret god sammensætning af nye AP’s, der fint fordeler sig ud over segmenterne.

 

Hvor efterlader det så MR57 og C9136, som jo næsten er kommet samtidig med disse nye AP’s?

Desværre har ingen af de to AP’s ”persona” featuren (selvom de må have været under udvikling på samme tid). Men stregen skal jo trækkes et sted. Der er scenarier, hvor disse to AP’s stadig er relevante.

MR57 har fx et ”trick” med Dual PoE for fuld udnyttelse af alle 3 radio, selvom du måske ikke har en switch, der kan levere alt strømmen fra et stik.

C9136 kan køre 8×8 eller 2 gange 4×4 på 5Ghz – samt pakkesnif i DNA-C (To af de nye har partial iCAP, og 9166 har fuld iCAP).

 

Meraki eller Cisco. Cisco eller Meraki?

Med Persona funktionaliteten kan du som kunde selv bestemme, hvordan du vil have dit trådløse netværk kørende. Det giver utroligt meget fleksibilitet.

Man bliver ikke ”fanget” i et forkert ”spor”, og kan fleksibelt gå den ene eller anden vej, eller have en hybrid løsning.

De nye AP’s vil have et ”CW” (Catalyst Wireless) i starten af deres SKU navn.

Fx CW-916xI-, efter den sidste (-) streg, vil de så hedde A/B/E/…. ROW (Rest of World) for et AP født med CAPWAP software, og -MR for et AP født med Meraki software. Let og overskueligt.

Konverteringen fra den ene til den anden ”persona” var i de oprindelige oplæg, at man skulle have fat på Meraki support for at konvertere fra Dashboard til 9800 WLC. Men som man kan se i den nye UI af dashboardet, er det måske blevet lavet om, så man selv kan gøre det.

dashboard

Dog er dette billede fra en ”oversigt”, så måske er det kun en måde at sortere de AP’s, som faktisk kan ændres.

På 9800 WLC fra software version 17.9 starter processen, som det ser ud neden for.

meraki persona

Alle de nye AP’s vil have både et Meraki, og et Cisco serienummer trykt på sig fra fabrikken, ligegyldigt hvilket SKU man vælger.

Som de fleste ved, så finder Merakis AP’s ud af hvor i verden, de hører hjemme via dashboardet, dvs. man ikke køber Meraki AP’s til et specifikt regulatorisk domæne.

Når et AP konverteres fra Dashboardet til 9800, husker AP’et, hvilket regulatoriske domæne den var i og benytter dette fremadrettet imod/på 9800 (om man softwaremæssigt kan ændre det i 9800, vil tiden vise, men der er måske noget lovgivning, som skal være på plads først).

Når der konverteres fra 9800 til Dashboardet, vil AP’et ”huske”, hvilket domæne den var i og derefter benytte sig af dashboardets metoder til at sætte det rigtige regulatoriske domæne (dette kan som ved tidligere Meraki AP ændres af brugeren).

 

Licenser og det med småt

Som mange ved, så skal man have en Meraki licens i dashboardet, for at ens netværk vil fungere.

Så hvad gør man, når man har købt sit AP med ”Cisco software”, og en DNA-licens, og gerne vil konvertere til Meraki Dashboard, eller vice versa?

Har man en DNA-licens, vil der være en direkte konverteringsmetode til en Meraki licens (uden ekstra omkostninger). Det bliver nok en lidt manuel proces til at starte med, men den er der.

Hvis man har DNA-Advantage eller Premier, bliver man konverteret til en Meraki Advanced licens.

Med DNA-Essentials bliver man konverteret til en Meraki Enterprise licens.

(Bemærk at der er forskel på de features man har i on-prem og Cloud-licenserne).

meraki

Fra Meraki licens til DNA-licens er det ikke helt så ”cleancut”.

Dette følger en slags ”trade-in” proces, hvor man får kredit på sine gamle Meraki licenser, som man så kan købe DNA-licenser for.

På 9800 WLC vil man skulle køre 17.9.x (som vi lige nu har i EFT).

Dette afskærer selvfølgelig nogen, der stadig har gamle IOS AP’s (x7xx serien) fra at have disse AP’s på samme WLC – sidste support for x7xx serien er 17.3.x.

Hvis man vil direkte til 916x serien – så skal man ud i et 2 controller setup.

Her er det så heldigvis i dag forholdsvis nemt at spinde en virtuel 9800-CL op, og lade, lad os sige, ”gamle sites” køre på et sæt, og lade ”nye sites” køre på et andet sæt. – Og så konvertere og flytte et helt site af gangen fra det ene sæt til det andet sæt.

(Husk 9800-CL kan alt det samme som hardware versionen kan, hvilket ikke var tilfældet tidligere med den virtuelle AireOS WLC). – Og med DNA-licenser, så skulle man ikke have et licens problem imellem disse WLC.

Dette bliver første iteration af ”Persona”, og der vil ifølge Cisco løbende komme forbedringer og flere tiltag. – Mange kan måske gætte, hvad det næste tiltag bliver (* host * det er mærkeligt, at den der Meraki MS390 switch ligner de der Catalyst 9300 switche så meget * host *).

Alt i alt syntes jeg, at det ser rigtigt godt ud… også i første iteration.

Både den nye hardware med WiFi6E funktionalitet, og alt hvad man ellers kan ønske sig af trådløse funktioner og i det nye ”persona” tiltag, der vil gøre det langt nemmere for kunderne fremadrettet.