Cisco 5508 Wireless LAN Controller – hvad nu?

Lad os bare få det frem i lyset én gang for alle: Ciscos 5508 Wireless LAN Controller har gjort det UTROLIGT godt. En platform, der praktisk talt snart har mere end 7 år på bagen, og stadig fungerer nærmest upåklageligt. Det er jo nærmest uhørt i IT-branchen.

Og det er faktisk endnu mere uhørt i den trådløse verden, hvor nye standarder og funktioner løbende popper op hurtigere, end skovbundens svampe en almindelig regnvåd dansk sommer.

”Den første release note på WLC software til 5508, jeg kan finde, er helt tilbage fra 6.0.x. Nu skriver vi januar 2018, og den seneste version til denne Wireless LAN Controller er 8.5.110 softwaren, der udkom medio december 2017.
Denne er OGSÅ fuldt supporteret på 5508-platformen – men 8.5 software-sporet bliver sidste software til denne platform – og det samme gælder de andre Cavium-baserede WLCs af ældre dato.

Det vil dermed sige, at 8.6-softwaren, der også udkom i december 2017, IKKE har support for disse platforme.

Udfordret hardware

CPU-mæssigt har 5508-platformen altid haft masser af kerner, at gøre godt med, og jeg har praktisk talt aldrig oplevet en CPU-belastet 5508.
Inden i kassen under de to store køleplader er der placeret to 5645 Octeon Plus CPUs – begge med 10 kerner. Den ene er en anelse hurtigere end den anden, og det er faktisk ikke nemt at se, hvilken der håndterer hvad.
I min optik er det mest logisk, at den ene håndterer alt hvad OS’et laver, og den anden håndterer netværk. Desuden er der den lille forskel, at den ene er 600 Mhz og den anden er 800 Mhz.

Indmaden på en 5508, hvor den ene store køleplade er fjernet fra den ene CPU.

Indmaden på den anden CPU – ligeledes uden køleplade.

En båndbredde på 8 x 1 Gbit er stadig acceptabel for de fleste. Men jo mere vi får opgraderet infrastrukturen til mGig og 10/40/100 G, des hurtigere vil det dog gå, førend det er alligevel ikke er nok.

Sultne RAM

RAM mæssigt går det dog knap så godt. Når vi nærstuderer ovenstående billede, kan vi se nogle kredse ”strøet” ud omkring de to CPUs. Den ene CPU, som jeg antager kører dual-channel, har 2x 512 Mb. Den anden har en enkelt 1 Gb RAM klods.

Inde i WLC ”snakker” OS’et kun om 1Gb RAM. 1GB RAM var rigeligt for 6-7 år siden, men i dag har selv de billigste smartphones mere RAM tilgængeligt end controlleren i 5508.

Den ene GB RAM, som OS’et har til rådighed, er dedikeret til at holde styr på op til 7000 klienter på samme tid (forskellige states) og op til 500 AP-kanaler, transmit-power og forstyrrelser – bare for at nævne nogle. Desuden skal der levnes plads til alle de nye features, der er stødt til siden version 6.0 – hvilket er rigtig MANGE.

For eksempel er de nye flotte grafiske tiltag i WLC, Application Visibility and Control (AVC), hvor vi skal gemme endnu flere informationer om alt muligt og umuligt i RAM, særdeles sultne. Derfor kan jeg være bange for, at den snart kommer til kort.

Allerede ved software version 8.3 viste det sig, at der var mere på færde.

På alle Cavium – det vil sige CPU´en i 5508, 2504, og WiSM2 platformene – så vi, at softwaren blev delt i to. Den ene del er traditionel software med AP images. Men ikke alle images er inkluderet, da der til nogle bestemte AP er en separat AP-image fil.

Det betyder ikke, at man ikke kan have alle AP-images i kassen, men det tyder på, at der efterhånden kan opstå nogle forhold på den platform, hvor programmørerne bliver tvungne til at lave ”work-arounds” for at få alt til at virke 100%.

Og tag endelig ikke fejl – alt virker 100%. Der er dog noget, der tyder på, at platformen trods alt er ved at være af ældre dato. En meget lille sidebemærkning: Er jeg for øvrigt den eneste, som også har bemærket, at GUI’en på disse platforme i version 8.0+ virker lidt træg?

Nye licenstyper

Typisk er der ikke gået meget mere end knap et års tid mellem introduktionen af en ny platform i samme serie, til den gamle platform påbegynder sin End of Life cyklus.

Der kom naturligvis også en platform, der på papiret var superfin – nemlig 5760 Wireless LAN Controlleren. Denne var første forsøg på at lave en WLC, der benyttede IOS i stedet for AireOS, og her var vi nok mange, som troede, at dette VAR afløseren. Punktum!

Men når jeg skal være ærlig, blev det faktisk aldrig så godt, som jeg håbede.

Derimod har den ”rigtige” afløser, 5520-platformen, nu været tilgængelig siden medio 2015 – så vidt jeg lige kan tolke på baggrund af de gamle release-notes.

Cisco 5520 wireless controller

Det vil sige, at der meget længe har været en platform klar, som er en værdig afløser, hvorfor min vurdering baseret på tidligere erfaringer er, at 5508 for alvor går i EoS inden længe.

Forholdsvis mange virksomheder har lavet rigtig meget godt med 5508-Controlleren. Det er der måske også mange, som fortsat vil gøre, men det bliver efterhånden mere og mere kritisk for planlægningen af, hvad næste skridt skal være, når 5508 går EoS.

Derfor har Cisco blandt andet udarbejdet nogle fordelagtige trade-in programmer, hvor man kan få 5520 og nye licenser. Disse nye licenser er heldigvis Cisco ONE licenser, det vil sige, at de som sådan ikke er bundet til platformen, som vi har været vant til på 5508. Det betyder også, at hvis man skifter WLC igen, kan disse licenser blive flyttet, hvilket desværre ikke er muligt på 5508.

Hvor længe disse programmer er tilgængelige, ved vi ikke. Men et forsigtigt bud kan være, at det bliver omkring samme tidspunkt som 5508 går EoS.

Overvej nye veje

Hvis man har foretaget store investeringer i nyere Cisco APs (802.11ac generation), er dette nok vejen at gå. Men mange har også valgt småinvesteringer i 802.11ac AP’er – til deres 5508 802.11n generation AP – som en rullende udskiftning.

Netop her kan en større investering i ny WLC være en udfordring, hvorfor det kan være fordelagtigt at vende blikket mod Cisco Meraki. Godt nok er det nødvendigt at investere i nye AP’er, men hvis udstyret alligevel står til en udskiftning, er det faktisk slet ikke en dum ide.

Det er ingen hemmelighed, at Merakis løsning bliver styret fra skyen. Denne cloudlicens til et AP er den samme, ligegyldigt hvilket AP man køber og eventuelt udskifter med. Det eneste, man skal være opmærksom på, er, at antallet af AP’er vs cloudlicenser skal stemme overens.

Desuden bør man nok også regne lidt på, hvor godt 5520-controlleren passer i det pågældende setup.

5508-controlleren startede fra 12 AP’er, og i teorien starter 5520 fra 0 AP. Men 5520’erens rigtige ”target” er fra 100 AP’er og op. Cisco har desuden introduceret 3504-platformen af WLC, der er en 0 til 150 AP’er platform.

 

 

Denne WLC passer særdeles godt ind i det segment, der i sin tid købte 5508 WLC med 0 – 100 AP’er i tankerne. Samtidig understøtter den de samme features som storebroderen – inklusiv Statefull Switchover i tilfælde af nedbrud. Desuden har den mGig-port for op til 5 Gbit throughput.

Hvis jeres virksomhed befinder sig i dette segment og fx har nogle hel- eller halvgamle 802.11n AP’er og 5508 WLC, er jeg ikke i tvivl om, at I har to muligheder: Fortsæt med 3504 i stedet for 5508 – eller se helt andre veje – for eksempel Meraki-vejen.